În cărțile de specialitate sunt numeroase descrieri ale simptomatologiei însă cea mai bună asemănare am găsit-o în practică, cu ajutorul clienților.

Este ca un virus care îți descarcă bateria.
Ce poți face cu un dispozitiv (telefon, laptop, tabletă) cu 3% baterie?
Nu mare lucru. Nu pentru că nu are capacitatea ci pentru ca nu are energia. De multe ori auzi în depresie “hai că poți” și așa și este dar ai energia ca să poți?
Ce poți face în acest caz? Stai cu dispozitivul la încărcat. Adică stai în pat și nu faci nimic. Dar ști că poți face multe lucruri, cum faci să ai energie? Nu poți sta la nesfârșit în pat.

Ce ai face cu acest dispozitiv? Probabil ai încerca să găsești acel virus după care ai încerca diferite procese de dezinstalare. Dacă te-ai întâlnit cu astfel de situații în tehnologie sigur știi că nu e este așa de ușor precum pare, la fel este și în depresie. De multe ori cauza este foarte bine ascunsă și este nevoie de ajutorul unui specialist să o găsească.

La fel ca și la un dispozitiv a cărui baterie nu ține, această căutare este dificilă și este nevoie de multă răbdare, reîncărcare și efort…oricând se poate închide dispozitivul. Dar dacă ești dispus să rezolvi problema și reușim să ștergem virusul de pe dispozitiv, durata de viață a bateriei va crește. 

Sursa energiei tale stă in sens, dacă găsești un motiv/sens destul de puternic pentru care să te ridici din pat o vei putea face, dar motivația nu se găsește în cuvinte de genul “hai că poți”, “nu mai fi trist/ă”, “viața e frumoasă” ci fiecare are motivul/sensul său dar este ascuns la fel de bine ca virusul care-ți mănâncă energia dispozitivului.

Despre depresie
Cristina Caba

Caba Cristina - Cabinet Psihologic Individual - Psiholog Timișoara

Nu există niciun buton magic sau soluție de rezolvare rapidă atunci când vine vorba de schimbarea unor lucruri din trecut care au fost dificile, dar ceea ce putem face este să lucrăm împreună pentru a găsi confort și rezolvare în zonele dificile din viața ta și provocările la care trebuie să le faci față. Prin diverse tehnici și abordări de lungă durată cu rezultate dovedite, vom putea afla ce comportamente și / sau gânduri ar putea să te împiedice să trăiești o viață mai bună și să găsești sens în situațiile de zi cu zi...

Cristina Caba

Dacă dorești să discutăm mai multe, te invit să discutăm la telefon.
(Apăsând butonul de mai jos, de pe telefon mă poți suna direct!)